NewsAllert :

Candidat independent surpriză pentru Primăria Piatra-Neamţ: Florentina Luca Moise!

Deputatul Mugur Cozmanciuc (PNL Neamţ), vot pentru completarea legii privind performanţa energetică a clădirilor

De ce preşedintele PNL Neamţ, George Lazăr este cel mai bun candidat pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Neamţ

VIDEO Incendiul de la locuinţele Mănăstirii Văratec a fost stins după 4 ore

ALERTĂ! Incendiu la două locuinţe ale Mănăstirii Văratec!

Iată cine sunt candidaţii PSD Neamţ pentru Consiliul Judeţean! Un nume surpriză pe poziţia a doua!

Daniel Harpa (PSD), la depunerea candidaturii pentru preşedinţia CJ Neamţ: „Voi fi preşedintele CJ pentru toţi primarii şi nemţenii!”

Tineri răniţi după ce s-au răsturnat cu maşina la Bistricioara

Tupeu de şofer, în Piatra-Neamţ! Prins drogat la volan, de două ori în aceeaşi noapte!

Deputatul Iulian Bulai: „Dacă premierul dispreţuieşte Moldova, şi moldovenii îl vor jigni cu un vot anti-PSD!”

Alianța Dreapta Unită a depus candidaturile pentru Primăria Piatra-Neamţ şi Consiliul Județean Neamț

Primarul Carabelea demontează acuzaţiile APA SERV privind aşa-zisele piedici la lucrările de pe culoarele de mobilitate

Gheorghe Apetrei îi „suflă” în ceafă candidatului PSD la Primăria Târgu-Neamţ! Târgoveţii vor schimbarea! (sondaj)

Bărbat ucis de un copac doborât într-o exploataţie forestieră din Tarcău

Copil accidentat de un şofer băut pe trecerea de pietoni din parcarea Shopping City Piatra-Neamţ

30 aprilie 2024

ISSN 2457 - 3973

Oficiali FIFA arestați pentru corupție

 

Poliţia elveţiană a reţinut, miercuri dimineaţă, la un hotel din Zurich, şase oficiali ai FIFA, membri ai Comitetului Executiv, pe baza unor acuzaţii de corupţie formulate din SUA, informează cotidianul Blick, în ediţia sa digitală. Printre aceştia se află şi doi vicepreşedinţi FIFA, Eugenio Figueredo şi Jeffrey Webb.

Acuzaţi de corupţie, oficialii FIFA au fost conduşi miercuri dimineaţa la sediul procuraturii, iar angajaţii hotelului în care erau cazaţi au apelat la cearşafuri pentru a-i „apăra” de camerele de filmat. Potrivit The Guardian, angajaţii de la Baur au Lac au utilizat aşternuturile pentru a-i ascunde pe oficialii FIFA.

Printre cei şase oficiali ai FIFA reţinuţi, miercuri dimineaţă, la Zurich, într-un caz de corupţie, se numără doi vicepreşedinţi ai forului mondial, Eugenio Figueredo din Uruguay şi Jeffrey Webb din Insulele Cayman, informează Mediafax, care citează BBC.

Cele şase persoane, reţinute la hotelul de lux Baur au Lac, vor fi extrădate în SUA. Ele sunt anchetate pentru spălare de bani, înşelăciune şi fraudă, fapte de corupţie comise în ultimii 20 de ani, în legătură cu atribuirea organizării unor ediţii ale Cupei Mondiale de fotbal şi cedarea drepturilor TV şi de publicitate.

Acţiunea poliţiştilor, îmbrăcaţi civil, s-a desfăşurat discret, unele dintre persoanele reţinute fiind conduse la maşinile autorităţilor fără cătuşe la mâini.

Cei şase erau prezenţi la Zurich pentru a lua parte la Congresul FIFA, programat vineri, în cadrul căruia vor avea loc alegeri pentru preşedinţia forului condus de Joseph Blatter.

Actualul preşedinte al FIFA, Joseph Blatter, şi prinţul Ali Bin Al-Hussein al Iordaniei sunt singurii candidaţi rămaşi în cursa pentru şefia forului mondial. Blatter, în vârstă de 79 de ani, este considerat favorit la alegerile din 29 mai. Joseph Blatter se află la al patrulea mandat de preşedinte al FIFA, for pe care îl conduce din 1998.

Scandalul a izbucnit după ce un fost ofiţer de presă din comitetul CMF din Qatar – ediţia 2022, a acuzat trei oficiali FIFA că au luat mită.

Mărturia fostului jurnalist a cutremurat  credibilitatea Federaţiei Internaţionale de Fotbal şi a fost difuzată de postul tv german ARD.

Potrivit lui Phaedra Almajid, mita ar fi fost oferită de reprezentanţii Qatarului şi primită de membrii comitetului executiv FIFA.

Aceasta susţine că Issa Hayatou (Camerun), Jacques Anouma (Coasta de Fildeş) şi Amos Adamu (Nigeria) au primit bani negri în timpul congresului forului fotbalistic mondial organizat în Angola, în urmă cu cinci ani.

Suma totală oferită drept mită pentru ca Turneul Final din 2022 să se desfăşoare în Qatar a depăşit cinci milioane de dolari, afirmă Phaedra Almajid.

Şpaga de la FIFA, „în prelungiri”

Potrivit nytimes, oficialii FIFA incriminaţi sunt Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin şi Nicolás Leoz.

Acuzaţiile se răsfrâng însă şi asupra directorilor de marketing sportiv Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis şi Mariano Jinkis, în timp ce Jose Margulies este acuzat că a devenit intermediarul şpăgilor la nivel înalt.

Ancheta de proporţii reprezintă o lovitură grea pentru Sepp Blatter, preşedintele FIFA, considerat unul dintre cei mai puternici oameni din fotbal. Potrivit autorităţilor, acesta ar putea fi acuzat alături de alţi oficiali. În contextul în care FIFA organizează vineri alegeri pentru al cincilea mandat de preşedinte al lui Blatter, situaţia este foarte tensionată.

Cazul este cel mai semnificativ din cariera Procurorului General al SUA, Loretta E. Lynch, care a preluat ştafeta luna trecută. Aceasta a fost procuror în Brooklyn, unde a supervizat investigaţia FIFA. Lynch şi directorul FBI, James Comey, vor susţine miercuri o conferinţă de presă la New York.

Având rezerve financiare de 1,5 miliarde dolari, FIFA este un conglomerat global al sportului. Multe ţări au pus totul la bătaie pentru a găzdui Cupa Mondială, o sursă uriaşă de venituri. În trecut, atât Blatter, cât şi FIFA, au fost vizaţi de scandaluri de corupţie, dar niciunul nu a implicat justiţia din SUA.

Tratatul de extrădare dintre Elveţia şi SUA este unul neobişnuit, în sensul că autorităţile elveţiene au puterea să refuze extrădarea în cazurile de infracţiuni fiscale, dar nu şi în alte situaţii. În cazul mitei de la FIFA, Elveţia a decis să-i extrădeze pe cei incriminaţi.

În intervalul 2011-2014, FIFA a avut venituri de 5,7 miliarde dolari. Alexandra Wrage, un consultant în domeniul guvernanţei corporatiste, a încercat să reformeze politica FIFA, considerată ca fiind „bizantină şi de neclintit”.

Oficialii americani au declarat că o mare parte din anchetă se concentrază asupra Concacaf, una din cele şase confederaţii regionale ale FIFA. Concacaf – Confederation of North, Central America and Caribbean Association Football – include ţări importante, precum SUA şi Mexic, dar şi unele mai mici, precum Barbados şi Montserrat.

Concacaf a fost condusă între 1990 şi 2011 de Jack Warner, unul dintre cei acuzaţi de corupţie. Acesta a fost acuzat că a profitat în mod ilicit de revânzarea biletelor la Cupa Mondială din 2006. Warner a demisionat de la FIFA în urma scandalului financiar şi un raport din 2013 a arătat că oficialul a primit prin mijloace ilegale milioane de dolari.

„Prezumţia de nevinovăţie este menţinută în cazul său”, au precizat cei de la FIFA într-o declaraţie remisă la scurt timp după demisia lui Warner.

Cât despre turneele Cupei Mondiale din 2018 şi 2022, mulţi analişti au spus că sunt viciate din start. Doar 24 de membri ai comitetului executiv vor decide UNDE va fi organizată Cupa Mondială. După cum arată ancheta americanilor, unii oficiali africani au primit câte 1,5 milioane dolari pentru a favoriza organizarea cupei din 2022 în Qatar.

Articolul anterior

Deputatul Harbuz îndeamnă producătorii tradiționali să se atesteze

Articolul următor

Ionel Arsene: Moțiunea fantomă a PNL este una lipsită de orice argument

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular