Conceptul de ”mâncare gratuită în așteptare” începe să prindă, timid, și la Piatra Neamț! Un belgian – Antoine Dussenne și un pietrean neaoș, Vasile Chirilă, sunt artizanii unui proiect care are la bază un singur principiu: actul de caritate față de sărmani.
Dar cum a pornit totul și ce înseamnă ”mâncare gratuită în așteptare”?
Belgianul Antoine Dussenne, stabilit de peste 20 de ani la Piatra Neamț, a preluat conceptul și a încercat să îl implementeze și pe meleagurile noastre.
”Mâncare în așteptare este o mișcare care a luat amploare în ultimii ani peste tot în Europa. Mergi să îți iei o cafea, croisante sau o felie de pizza, nu contează ce, și plătești acolo pentru altă mâncare care va fi pusă în așteptare pentru oamenii nevoiași. În Piatra Neamț,am abordat mai mulți comercianți dar toți aveau „motive” să refuze: ba nu este legal, ba nu vor să intre oameni murdari în localul lor, etc. Singurul care a spus DA instantaneu a fost Vasile Chirilă. Eu m-am implicat ca un simplu om, de mai mult timp mă gândeam să pornesc această mișcare ”în așteptare” în Piatra Neamț, dar nu am găsit nici o ușă „deschisă”, a declarat, pentru newsallert.ro, Antoine Dussenne.
9 Commentarii
Felicitari ?
Jos palaria!
Foarte frumoasa inițiativa!
Felicitări ???!!!!
Felicitări , este o inițiativa foarte binevenita!!!
Doamne ajută.
Bravo !!!
Ideea lui Dussenne? Este complet idioata, in adaptarea ei! Asa ceva se practica de ani de zile in occident, dar nu pentru oamenii sarmani. Daca se doreste cu adevart ajutorarea acestor oameni, exista o sumedenie de alte metode, care functioneaza chiar si in Piatra, deja de multi ani. Putini clienti si-ar dori sa manance la un restaurant unde vecinul de masa e nespalat de o saptamana. Pot fi evitate situatiile penibile si pentru unii si pentru altii. Iar daca, pe deasupra, mai e si ilegal…
Nu e ideea lui Dussenne, e o chestie veche de zeci de ani in unele locuri din occident. Doar ca nu se adreseaza oamenilor sarmani. Exista o sumedenie de asociatii caritabile in Piatra, care se ocupa de oamenii sarmani. Daca patronul restaurantului vrea sa se implice, o poate face si i-as fi recunoscator pentru asta. Dar clientii unui restaurant vor sa manance in liniste ceea ce au platit – si nu se poate intampla daca vecinul de masa nu s-a spalat de o saptamana.