Start-Up Nation – finanțări nerambursabile de până la 200.000 lei pentru noi afaceri! Uite ce condiții trebuie să îndeplinești!

Start-Up Nation – finanțări nerambursabile de până la 200.000 lei pentru noi afaceri! Uite ce condiții trebuie să îndeplinești!

Forma finalã a programului Start-Up Nation, prin care Guvernul pune la dispoziție granturi maxime de 200.000 lei celor care doresc sã porneascã o afacere, a fost prezentatã în premierã, joi, la Piatra Neamț, de Ilan Laufer, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Ilan Laufer a venit la Piatra Neamț răspunzând astfel invitației președintelui Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene.

”Am gazduit astazi la Consiliul Judetean Neamt o sesiune de informare si dezbatere in ceea ce priveste Programul Start-Up Nation. Le multumesc domnilor Ilan Laufer, ministru secretar de stat in Ministerul Mediului pentru Afaceri si Adrian Mlădinoiu, secretar de stat in cadrul Secretariatului General al Guvernului ca au raspuns invitatiei mele de a veni la noi in judet pentru a explica acest program. Ii indemn pe tinerii din Neamt care doresc sa-si deschida o afacere sa profite de aceasta finantare, care reprezinta o adevarata sansa pentru ei de-as duce la indeplinire proiectele. Imi doresc, in masura competentelor mele, sa creez in Neamt un mediu favorabil afacerilor, initiativei private si spiritului antreprenorial, sa stimulez crearea de noi interprinderi si sa gasesc metode pentru a ajuta dezvoltarea celor existente”, a declarat Ionel Arsene.

Fațã de forma inițială, proiectul a suferit câteva modificãri care, potrivit lui Ilan Laufer, vin în sprijinul celor care vor sã acceseze finanțãrile.
”Am ajuns la varianta finalã a programului și a criteriilor de selecție, de eligibilitate, pe care o voi prezenta în premierã, astãzi. Este un program care va finanța toate regiunile, și mediul rural și cel urban. Aceastã mãsurã face parte dintr-un pachet de mãsuri pe care Guvernul României le implementeazã pentru a combate dezechilibrul dintre deschiderea de noi firme și cele care se închid. Sunt condiții de finanțare speciale care susþin orice fel de antreprenor sau persoanã care are o idee bunã și nu dispune de capital propriu și vrea sã devinã anterprenor”, a declarat Ilan Laufer.
Pentru accesarea programului Start-Up Nation, solicitantul trebuie sã îndeplineascã trei condiții esențiale: sã înființeze o societate dupã data de 30 ianuarie 2017 – data apariției ordonanței guvernului, sã creeze minim un loc de muncã, fațã de douã câte erau în forma inițialã a proiectului și sã menținã acest loc de muncã minim doi ani.
”Bugetul este de circa 400 milioane euro pentru anul 2017. Ne propunem sã finanțãm anual 10.000 start-up-uri, pentru o perioadã de patru ani, și consider cã vor fi create mai mult de 10.000 de locuri de muncã. Ca și prioritate avem dezvoltarea sectoarelor economice prioritare și competitivitate pe piața naționalã și internaționalã”, a spus Ilan Laufer.
Tot ca noutate, TVA-ul nedeductibil este eligibil. De asemenea, și salariul este eligibil pentru o perioadã de un an, fiind stabilitã valoarea maximã de decontare a salariului mediu pe economie.
Înscrierea în proiect se va putea face și on-line dar și la unul din cele 8 oficii teritoriale.
”Vom avea o perioadã de 15 zile de înscrieri, nu de 30 de zile cum era inițial, și primele 10.000 de societãți, în funcție de bugetul pe care îl avem, vor fi selecționate. Apoi, în urmãtoarele 15 zile va fi dat și un rãspuns. Dorim ca de pe 2 mai sã înceapã înscrierile”, a adãugat Ilan Laufer.
Programul nu are limitã de vârstã superioarã dar solicitantul trebuie sã aibã minim 18 ani. Bugetul este susținut prin fonduri guvernamentale și europene.
Ilan Laufer a spus cã urmeazã o rectificare a Ordonanței de Urgențã a proiectului inițial iar sãptãmâna viitoare va fi prezentatã forma finalã oficialã a ghidului.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.