Pe Ceahlău se resimt temperaturi de până la minus 59 grade Celsius!

Pe Ceahlău se resimt temperaturi de până la minus 59 grade Celsius!
Temperaturi extreme resimțite de corpul uman în masivul Ceahlău!! Acesta este avertismentul pe care salvamontiștii îl dau celor care doresc să facă ascensiuni, în aceste zile, în masiv. Temperatura aerului este cuprinsă între minus 21 și minus 23 de grade Celsius. Vântul care bate cu viteze de peste 80 de kilometri pe oră amplifică însă efectul temperaturilor și face ca acestea să fie resimțite de oameni cu valori de până la minus 59 de grade Celsius!
”În perioada 6-9 ianuarie, în zona montană a județului Neamț, temperaturile prognozate încă de la începutul săptămânii vor fi de -21/-23 grade iar viteza vântului va depăși 80 km/h. În aceste condiții, windchill-ul ( temperatura resimțită de organism ) se va situa în jurul valorilor de -52/-59 grade valori care se situează după echarturi internaționale și grila valorică a US Coast Guard cu care operăm noi, la limita dintre zona periculoasă și cea foarte periculoasă – echivalentul codului roșu. Chiar cu echipament special, timpul fizic permis unei echipe de salvare să intervină este foarte limitat. Recomandăm turiștilor să evite în această perioadă deplasările în zona montană înaltă. Este interzisă staționarea în vânt pentru perioade ce depășesc 5 minute. Recomandăm să nu folosească trasee turistice cu expunere mere în vânt și mai ales să nu efectueze deplasări după lăsarea serii, când temperaturile scad și viteza vântului crește simțitor”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului SALVAMONT Neamț.
RECOMANDĂRI:
– extremitățile corpului să fie permanent acoperite
– incheieturile mâinilor și picioarelor protejate suplimentar (parazapezi, mănuși speciale)
– mască de vânt și ochelari de protectie
– sub nici o formă nu consumați alcool înainte sau în timpul excursiei
Serviciul Salvamont Neamț va asigura permanența (24/24) până în data de 8 ianuarie în bazele de salvare din stațiunea Durău și Dochia -Masiv Ceahlău.
foto: facebook/Salvamont Neamt

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.