NewsAllert :

Primarul Andrei Carabelea: „Zeci de mii de pietreni nu au astăzi apă din cauza incompetenței, indolenței și nepăsării Apa Serv și a CJ Neamț!”

Cutremur de magnitudine 3,3 produs lângă Piatra-Neamţ (joi, 28 martie)

Vasile Panaite intră în echipa PUSL şi va fi viitorul primar al municipiului Piatra-Neamţ (comunicat de presă)

Un şofer din Piatra-Neamţ a accidentat un pieton şi apoi a fugit de la faţa locului

Carmen Nastasă vine miercuri LIVE, de la ora 20,00, la podastul „Faţă în faţă cu Gabriel Apetrii”

Bărbat din Dragomireşti, salvat de pompieri după ce a căzut într-o fântână adâncă de 15 metri

Apă cu presiune redusă şi risc de întrerupere temporară în cartierul Dărmăneşti (27 martie)

Vasile Panaite este candidatul PUSL la Primăria Piatra-Neamţ! Vrea referendum odată cu localele!

Vasile Panaite face anunţul zilei! Live, de la ora 20,00, la podcastul „Faţă în faţă cu Gabriel Apetrii”!

Sinucidere în Neamţ! S-a închis în autoturism şi apoi şi-a dat foc!

Panică într-un bloc din Piatra-Neamţ după ce un „Dorel” a tăiat ţeava de gaz dintr-un apartament

Se opreşte apa în oraşul Roznov şi comuna Zăneşti timp de 13 ore

Viceprimarul comunei Zănești și mai mulți consilieri locali s-au alăturat USR Neamț

DIICOT Neamţ, prăpăd printre traficanţii de droguri! Două grupări, destructurate de procurorii anti-mafia!

Primarul Andrei Carabelea vine la podcastul „Față în față cu Gabriel Apetrii„ luni, de la ora 20,00

28 martie 2024

ISSN 2457 - 3973

Partidul Național Liberal are un program de guvernare bazat pe politici energetice proactive

Dorinţa Uniunii Europene de a trece la un sistem energetic durabil, sigur şi competitiv s-a impus ca o nevoie stringentă la provocările de ordin geopolitic prin care comunitatea europeană rămâne încă dependentă de importuri de hidrocarburi. Vulnerabilitatea cauzată de importurile de materii energetice se propagă la nivel naţional în funcţie de specificul fiecărei ţări.

Strategia energetică a României pentru perioada 2007-2020, actualizată pentru perioada 2011-2020, excede anumite direcţii de acţiune pe care ţara noastră ar trebui să le urmărească ca urmare a ultimelor fluctuaţii geopolitice. Strategia energetică trebuie să constituie instrumentul de lucru prin care un stat îşi proiectează interesele şi obiectivele de securitate energetică în funcţie de un complex de factori relevanţi. Complexitatea mediului de securitate actual şi analiza tuturor factorilor care îl influenţează duc la concluzia că este de neconceput ca procesul decizional să fie lipsit de o strategie pe care să o aibă în vedere.

Deputatul PNL Mugur Cozmanciuc menţionează că spre deosebire de alte state din regiune, ţara noastră are o poziţie privilegiată din punct de vedere energetic, în sensul că dispune de un mix energetic care îi permite o anumită flexibilitate în luarea unor decizii.

”Orientările strategice ale statului român în materie energetică trebuie să urmărească pe lângă rezervele „clasice” de energie neregenerabilă petrol, gaze naturale şi cărbune, dezvoltarea proiectelor energetice regenerabile onshore prin potenţialul hidroelectric, dezvoltarea parcurilor fotovoltaice şi eoliene, a energiei geotermale şi a biomasei. Ieşirea la Marea Neagră oferă posibilitatea diversificării proiectelor offshore prin exploatări subacvatice şi prin soluţiile de tip smart grid (reţea inteligentă) şi smart metering (contorizare inteligentă)”, explică președintele PNL Neamț.

Pentru concretizarea direcţiilor strategice de acţiune menţionate mai sus este nevoie de un element – cheie, anume politicile prospective. Pe lângă obiectivele strategice menţionate în Strategia energetică a României pentru perioada 2007-2020 actualizată pentru perioada 2011-2020: siguranţă energetică, dezvoltare durabilă, competitivitate, politicile prospective trebuie să urmărească: rezilienţa energetică naţională, inovarea, informarea consumatorilor, reducerea consumului.

”Nutresc convingerea că politicile prospective trebuie să fie instrumentul prin care clasa politică să prognozeze mediile de acţiune în materie energetică. Nu putem vorbi de siguranţa energetică a cetăţenilor, de securitatea energetică a României fără politici prospective, bine articulate şi durabile.  În final, consider că o strategie energetică naţională construită în funcţie de specificul energetic al României care să nu afecteze nevoile partenerilor noştrii din U.E. şi, implicit, documentele cu caracter instituţional integrator, în speţă Strategia Energetică Europeană, poate avea ca metodologie de lucru şi mijloace de realizare politicile prospective”, a mai completat deputatul liberal.

Potrivit programului de guvernare Partidul Național Liberal va avea în vedere următoarele măsuri:

  • România va accesa şi utiliza în grad ridicat fondurile şi instrumentele financiare europene pentru dezvoltarea infrastructurii energetice, inclusiv Fondul European pentru Investiții Strategice, pentru creșterea competivității și eficienței energetice (inclusiv pentru modernizare sistemelor de termoficare).
  • PNL propune alocarea unei sume suplimentare de minim 50 de milioane de euro/an pentru garanții oferite de Eximbank companiilor autohtone ce doresc sa participe la proiecte energetice internaționale.
  • Intensificarea cercetării geologice în scopul descoperirii de noi rezerve de ţiţei şi gaze naturale, realizarea infrastructurii necesare preluării gazelor din Marea Neagră până la rețeaua națională de transport, reabilitarea şi finalizarea dispeceratelor sistemelor de transport prin conducte de gaze naturale şi ţiţei, creşterea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale prin diversificarea surselor de aprovizionare din import și dezvoltarea unor noi interconectări cu sistemele de transport ale ţărilor vecine.
  • PNL propune un cadru fiscal care să asigure echilibrul între nevoia statului de atragere de venituri și de menținere a interesului investitorilor în explorarea/exploatarea hidrocarburilor. Autoritățile locale vor beneficia direct de o parte din taxele încasate din exploatarea de hidrocarburi.
  • PNL propune elaborarea Hărții Digitale a Oportunităților din Energie și a seturilor de date aferente. PNL propune un set de măsuri pentru încurajarea digitalizării accelerate a sectorului energetic, cu pregătirea capacităților de răspuns la incidente cibernetice. De adăugat acest video ca cititorii sa inteleaga la ce ne referim https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=2wVsB1WCfNg
  • Consumatorul final de energie electrică va fi pus în permanenţă în centrul măsurilor și dezbaterilor energetice instituționale. PNL propune reducerea cu o treime a timpului și costurilor necesare pentru racordarea la rețeaua de energie electrică. Deasemenea PNL propune simplificarea procedurilor de schimbare a furnizorului de energie electrică (stimularea unui mediu concurențial – analogie cu efectele pozitive de la portabilitatea numerelor din telefonia mobilă).

Articolul anterior

Călin Popescu Tăriceanu: ”Vom sprijini firmele românești din prima zi de guvernare!”

Articolul următor

PSD Piatra Neamț susține că vrea să reducă prețul la parcări cu 60 la sută dacă măsura este sustenabilă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular