NewsAllert :

Primarul Andrei Carabelea: „Zeci de mii de pietreni nu au astăzi apă din cauza incompetenței, indolenței și nepăsării Apa Serv și a CJ Neamț!”

Cutremur de magnitudine 3,3 produs lângă Piatra-Neamţ (joi, 28 martie)

Vasile Panaite intră în echipa PUSL şi va fi viitorul primar al municipiului Piatra-Neamţ (comunicat de presă)

Un şofer din Piatra-Neamţ a accidentat un pieton şi apoi a fugit de la faţa locului

Carmen Nastasă vine miercuri LIVE, de la ora 20,00, la podastul „Faţă în faţă cu Gabriel Apetrii”

Bărbat din Dragomireşti, salvat de pompieri după ce a căzut într-o fântână adâncă de 15 metri

Apă cu presiune redusă şi risc de întrerupere temporară în cartierul Dărmăneşti (27 martie)

Vasile Panaite este candidatul PUSL la Primăria Piatra-Neamţ! Vrea referendum odată cu localele!

Vasile Panaite face anunţul zilei! Live, de la ora 20,00, la podcastul „Faţă în faţă cu Gabriel Apetrii”!

Sinucidere în Neamţ! S-a închis în autoturism şi apoi şi-a dat foc!

Panică într-un bloc din Piatra-Neamţ după ce un „Dorel” a tăiat ţeava de gaz dintr-un apartament

Se opreşte apa în oraşul Roznov şi comuna Zăneşti timp de 13 ore

Viceprimarul comunei Zănești și mai mulți consilieri locali s-au alăturat USR Neamț

DIICOT Neamţ, prăpăd printre traficanţii de droguri! Două grupări, destructurate de procurorii anti-mafia!

Primarul Andrei Carabelea vine la podcastul „Față în față cu Gabriel Apetrii„ luni, de la ora 20,00

29 martie 2024

ISSN 2457 - 3973

Marți, pe scena Vacanțelor Muzicale la Piatra-Neamț: Corul Academic Radio și Ansamblul ”Cindrelul-Junii Sibiului”

Ziua a treia a Vacanţelor muzicale începe, de la ora 19:00, în sala mare a Teatrului Tineretului, cu un concert coral de mare ţinută. Protagonişti vor fi membrii Corului Academic Radio, cu Ciprian Ţuţu la pupitrul dirijoral.

De la ora 21:00, în Piaţa Turnului, iubitorii folclorului românesc vor putea urmări unul dintre cele mai apreciate ansambluri de gen din ţară – „Cindrelul – Junii Sibiului”.

CORUL ACADEMIC RADIO

Creat în scopul susţinerii repertoriului vocal-simfonic, Corul Academic Radio a parcurs drumul maturizării artistice, asimilând neîncetat noi partituri, ajungând să stăpânească astăzi un impresionant număr de lucrări: oratorii, cantate, madrigale, poeme, balade şi numeroase miniaturi.

Fondat în 1940,  sub conducerea dirijorului şi compozitorului Ioan Croitoru, Corul Academic Radio s-a impus în scurt timp ca o formaţie de elită, condus fiind de-a lungul anilor de: Dumitru D. Botez, Gheorghe Danga, Dumitru D. Stancu, Constantin Petrovici, Emanuel Elenescu, Alexandru Şumski, Carol Litvin,  Aurel Grigoraş şi Dan Mihai Goia.

În prezent, Corul Academic Radio este pregătit şi condus de Ciprian Ţuţu.

Principalul argument al iniţierii acestui partener al Orchestrei Naţionale Radio este necesitatea de a răspunde problematicii unui repertoriu complex, cuprinzând capodopere ale muzicii vocal – simfonice universale şi româneşti. Concomitent cu asigurarea programelor stagiunilor muzicale, Corul Academic Radio, format din circa şaptezeci de muzicieni profesionişti, asigură efectuarea înregistrărilor pentru discuri şi pentru fondul muzical Radio, promovând valori importante ale creaţiei româneşti tradiţionale sau de actualitate, inclusiv prime audiţii, numeroase fiindu-i dedicate.

Istoria ansamblului este marcată şi de constituirea unei preocupări specifice formaţiei, prin concertele şi imprimările formulelor “a cappella”, în spiritul tradiţiei muzicii corale naţionale.

Acest ansamblu muzical a efectuat turnee de concerte în Germania, Bulgaria, Spania, Grecia, Cipru, Israel, colaborând adesea cu orchestre de renume, sub baghete de prestigiu din ţară şi din străinătate.

CIPRIAN ŢUŢU – dirijorul Corului Academic Radio

Născut la Braşov, în 1979, dirijorul Ciprian Ţuţu a absolvit cursurile Facultăţii de Muzică din orașul natal (specializarea Pedagogie Muzicală – dirijat cor academic şi masterat în Stilistică dirijorală), beneficiind de îndrumarea maeştrilor Nicolae D. Bica (Dirijat coral), Ludovic Bács (Dirijat vocal-simfonic) și Dan Buciu (Tehnici moderne de analiză muzicală). Între anii 2006-2010 a participat la cursuri susţinute de dirijorii Victor Dumănescu (Academia de Muzică din Cluj-Napoca), Octav Calleya (Conservatorul Superior de Muzică din Malaga, Spania) şi Mihai Diaconescu (Universitatea de Muzică din Bucureşti).

Din anul 2000, Ciprian Ţuţu este dirijor al Corului „Gheorghe Dima” din Braşov, ansamblu ale cărui origini le găsim în „Reuniunea Română de Gimnastică” şi „Cântări”, înfiinţată odinioară de însuşi compozitorul Gheorghe Dima şi a cărei continuitate a fost asigurată prin activitatea dirijorilor Constantin Bobescu şi Nicolae D. Bica.

Activitatea dirijorală cuprinde manifestări artistice diverse, de la spectacole de operă, până la concerte á cappella, cu acompaniament, precum şi vocal-simfonice, în compania unor importante orchestre din ţară (Braşov, Oradea, Cluj-Napoca, Bucureşti) şi străinătate. Ca dirijor al corului mixt Gheorghe Dima a concertat în anul 2005 alături de orchestra Filarmonicii ”Dmitri Șostakovici” din Sankt-Petersburg (în program oratoriul „Matthäus Passion”, de Johann Sebastian Bach), iar în anul 2007 a prezentat, alături de Filarmonica din Roma, o lucrare contemporană – oratoriul „San Camillo de Lellis”, de Collafranceschi. A pregătit şi condus mai multe proiecte de operă cu studenţii specializării Interpretare Muzicală – Canto din cadrul Facultăţii de Muzică Braşov.

Din anul 2012 ocupă funcţia de maestru de cor la Opera Braşov, de-a lungul celor patru stagiuni pregătind sau dirijând ansamblul coral al instituţiei în peste o sută de spectacole. De asemenea, Ciprian Țuțu s-a aflat la pupitrul orchestrei Operei Brașov, conducând, în perioada 2013-2015, un număr de şapte gale sau concerte de arii și coruri din opere.

În anul 2015 obține o bursă din partea Universității „Transilvania” din Brașov și participă la Masterclass-ul Internațional de Dirijat și Cânt Coral de la Sarteano, Italia, unde are posibilitatea să studieze cu Simon Carrington (Yale University SUA și fondator al sextetului vocal „The King’s Singers”), Brian O’Connell (Boston University din S.U.A.) și Bronislawa Falinska (Padua Music Conservatory, Italia).

ANSAMBLUL FOLCLORIC „CINDRELUL – JUNII SIBIULUI”

Cea mai veche formaţie de dansuri populare a României, devenită patrimoniu universal, „Junii Sibiului”, a luat fiinţă în 1944, din iniţiativa maestrului coregraf Ioan Macrea şi s-a transformat, în mers, din formaţie de amatori, la început bărbătească, apoi mixtă. În calitate de ansamblu de amatori, „Junii Sibiului” a participat la numeroase competiții și festivaluri folclorice, organizate în țară și străinătate, iar valoarea ansamblului a fost recunoscută prin cele peste o sută de premii naționale și peste şaizeci de premii internaționale acordate de jurii de specialitate.

În anul 1992, Ansamblul „Junii Sibiului” se unește cu orchestra „Cindrelul” și primește statutul de ansamblu profesionist, în semn de recunoaștere a valorii corpului de dansatori și instrumentiști, precum și a bogăției și diversității repertoriului abordat. Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” este condus de directorul Dumitru Giurcă Notar, iar în anul 1999, ansamblul devine parte integrantă a Centrul Județean al Creației Populare, condus de Traian Rapiță, apoi de Ioan Dinu și din 2005, de Silvia Macrea, fiica maestrului Ioan Macrea.

În repertoriul ansamblului se regăsesc jocurile populare din Transilvania, Moldova, Oltenia, Muntenia, Banat, Dobrogea, din patrimoniul muzical-coregrafic european, toate prezentate în costume specifice. Ansamblul valorifică deopotrivă obiceiuri, precum Prinsul văruţelor, Înălbitul pânzelor, Culesul viilor, Intrarea fetei în horă, Căluşul, Drăgaica, Capra, Căiuţii, şi jocuri bătrâneşti din zona Sibiului: Hodoroaga, Banu Mărăcine, Coconiţa, Glâmboaca. Fluierul de Mărginime, imaginea feciorului care joacă simultan cinci fete, „bituşca” ciobănească, pălăriile bogat ornamentate de Avrig, coiful de fată şi vălitorile de pe Valea Hârtibaciului, şirurile neobosite de 20 de piruete sau ponturi fecioreşti concură la crearea momentelor muzical-coregrafice, completate de proiecţii video şi efecte tehnice moderne. Toate suitele de jocuri şi obiceiuri pot fi adaptate reprezentaţiilor cu 4 -20 de perechi de dansatori, în săli de spectacol sau în spaţii mai puţin convenţionale.

Un segment special în cadrul repertoriului ansamblului o reprezintă spectacolele tematice: „Pe firul nesfârşit al vieţii” – montat în 2009, „Călătorie în ritm de vers, de cânt şi jocuri” – 2010 şi „De dragoste şi de dor”- 2011, „La Sibiu, în Piața Mare, târg de n-are asemănare” – 2012, primul spectacol de teatru muzical coregrafic montat de ansamblul după zeci de ani, și „La hanul lui Ghiță” – 2013.

Manager al Ansamblului este Silvia Macrea.

Articolul anterior

Via Ferrata Astragalus – cel mai lung traseu montan de specialitate din România a fost inagurat în Cheile Șugăului

Articolul următor

Nu aveți autorizație de securitate la incendiu? Atunci trebuie să citiți asta!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular