ISSN 2457 - 3973

ISU Neamț va efectua, joi, un exercițiu spectaculos la Azochim! Scenariul: explozie la un vagon cu amoniac!

ISU Neamț va desfășura, joi, împreună cu toate instituţiile de pe teritoriul judeţului Neamţ ce au atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă şi cu reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturza” al judeţului Iaşi, precum şi ai Unităţii Speciale de Aviaţie Iaşi, un exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren.

Tema exerciţiului este Activitatea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Petrodava” al judeţului Neamţ în cooperare cu alte componente ale sistemului de management al situaţiilor de urgenţă pentru intervenţia în cazul producerii unui accident chimic cu implicaţii în afara amplasamentului unei societăţi comerciale din comuna Săvineşti care produce îngrăşăminte chimice şi aplicarea Planului Roşu de Intervenţie al judeţului Neamţ”.

Obiectivele acţiunii de mâine vizează antrenamentul forţelor de pe locul de muncă, al forţelor de urgenţă profesioniste sau care vin în sprijin şi al populaţiei. De aceea, adresăm locuitorilor din municipiul Piatra Neamţ, comuna Săvineşti şi comuna Dumbrava Roşie rugămintea să urmeze întocmai instrucţiunile pe care le vor primi de la reprezentanţii unităţii noastre. În acelaşi timp, vor fi verificate Planul Roşu de Intervenţie al judeţului şi Planul de Urgenţă Externă al obiectivului.

IATĂ SCENARIUL

Conform scenariul exerciţiului, pe timpul manevrelor de încărcare a unei garnituri de cisterne pe calea ferată, la depozitul mic de amoniac, se produce un accident între locomotivă şi un vagon cisternă, urmat de un incendiu.

Imediat, şeful Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă al obiectivului anunţă Dispeceratul ISU –Ambulanţă Neamţ, următoarele:

  • Au explodat rezervorul de combustibil al locomotivei şi cisterna. În urma exploziei, două rezervoare din depozitul mic au fost avariate rezultând o eliberare masivă de amoniac în atmosferă.
  • 3 membri ai SPSU şi cei 3 angajaţi care lucrau pentru limitarea emisiei au fost surprinşi de explozie suferind arsuri şi diverse traume.
  • Personalul din clădirea administrativă se autoevacuează pe platoul din partea de NV a obiectivului. La o primă efectuare a prezenţei se constată că un număr de 20 persoane care s-au autoevacuat lipsesc.
  • Având în vedere timpul estimat de remediere a avariei, respectiv 3 ore, inginerul tehnolog estimează că este posibil a se elibera o cantitate de aproximativ 20 tone de amoniac din cisterna avariată.

Pentru gestionarea situaţiei de urgenţă sunt mobilizate forţe şi mijloace de la toate instituţiile cu atribuţii. Se pune în aplicare Planul Roşu de Intervenţie al judeţului Neamţ.

Având în vedere direcţia vântului, care transportă norul pe direcţia SE-NV, Dispecerii ISU comunică dispeceratului SC Hidroelectrica SA solicitarea de introducere a semnalului „Alarmă la dezastre” în localităţile Săvineşti, Dumbrava Roşie şi Piatra Neamţ.

Măsurile luate de către toate forţele implicate constau în acţiuni specifice care se desfăşoară simultan, astfel:

  • Realizarea unor direcţii de căutare-salvare a persoanelor afectate de explozie, trierea acestora şi transportul medical asistat;
  • Acţiuni pentru stingerea incendiului şi limitarea emisiei de amoniac;
  • Monitorizarea parametrilor de mediu şi raportarea imediată a acestora către factorii de decizie;
  • Informarea populaţiei din zona afectată şi din cele care pot fi puse în pericol imediat privind modul de protecţie, pe mai multe căi: folosind portavocea, utilizând sirenele localităţilor şi cu sprijinul mass-media;

Articolul anterior

Conducerea Primăriei Piatra Neamț sprijină înființarea unei noi echipe de fotbal a orașului

Articolul următor

Astăzi – ultima zi a conducerii Consiliului Județean Neamț! Cine preia județul de vineri?!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular