Ioan Munteanu a găsit soluția ca legea supermarketurilor să poată fi aplicată

Ioan Munteanu a găsit soluția ca legea supermarketurilor să poată fi aplicată

Deputatul PSD Ioan Munteanu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că Guvernul poate evita procedura de infringement pe legea supermarketurilor ”foarte simplu şi elementar”.
Vicepreşedinte al comisiei pentru agricultură, Munteanu a spus că prin eliminarea a două articole din actul normativ dispar şi motivele invocate de Comisia Europeană.
”În primul rând este vorba de o prostie pe care am făcut-o noi, la insistenţa unui coleg, că am făcut rafturi distincte pentru acele 51 la sută produse româneşti, şi se poate elimina fără probleme articolul. Al doilea lucru care trebuie eliminat este să nu îi mai obligăm pe cei din marketuri să facă promovare gratuită produselor româneşti, pentru că nu este normal ca pe banii lor să se facă promovare. Deci sunt două lucruri minore care pot fi eliminate şi România nu mai încalcă legislaţia comunitară”, a declarat deputatul Ioan Munteanu.Ioan Munteanu
Parlamentarul a adăugat că a avut rezerve faţă de un alt articol al legii supermarketurilor că ar putea fi atacat de Comisia Europeană.
”Mă bucur că Uniunea Europeană nu a introdus şi o categorie despre care am avut mari rezerve că nu va fi atacată de cei de la Comisia Europeană. Pentru producătorii români, taxele pe care le percep lanţurile comerciale sunt între 25 şi 32 la sută. Noi am limitat prin lege asta şi am adus şi comerciantul român la nivelul celor de afară din dorinţa noastră de a-i pune pe picior de egalitate măcar în ţara noastră. De cele mai multe ori, producătorul român câştigă mai puțin decât comerciantul din market”, a declarat Ioan Munteanu, vicepreşedintele comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor.
România riscă o procedură de infringement, dacă nu va modifica prevederea din Legea privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căreia marile magazine sunt obligate să expună la raft, în proporţie de 51%, produse româneşti provenite de pe lanţul scurt, a declarat, săptămâna trecută, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.