A început campania electorală! Cine vrea votul alegătorilor din Neamț?

A început campania electorală! Cine vrea votul alegătorilor din Neamț?

Vineri a început, oficial, campania electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016. În urma acestor alegeri, partidele vor propune, președintelui României, un candidat la funcția de premier care, dacă va fi acceptat de șeful statului, se va prezenta în fața Parlamentului cu un cabinet ce trebuie validat prin vot.

Klaus Iohannis a anunțat deja că nu va accepta o nominalizare a unui premier cu probleme penale, referirile fiind clar către Liviu Dragnea (condamnat penal la 1 an de închisoare cu suspendare) și Victor Ponta (cercetat penal) de la PSD, sau Călin Popescu Tăriceanu (cercetat penal), de la ALDE.

În județul Neamț, în cursa electorală s-au înscris 10 partide și 4 candidați independenți.

În ordinea de pe buletinul de vot, competitorii electorali sunt: ALDE, UDMR, PSD, PNL, PNR, ANR, USR, PMP, PRM și PRU. Pe ultimele poziții se află candidații independenți Daniela Pepene, Ioan Spiridon și Sebastian Burduja, la Camera Deputaților. La Senat, lista conține numele partidelor enunțate mai sus iar la final candidatura independentului Andrei Carabelea. 

În județul Neamț sunt atribuite 8 mandate de deputat și 3 mandate de senator.

În momentul de față, potrivit calculelor, lupta electorală se dă între PSD și PNL.

ALDE și PMP își dispută un singur mandat de deputat și se pare că niciuna dintre aceste formațiuni nu îl va obține. Ambele partide sunt măcinate de nemulțumiri interne în județul Neamț, cu demisii și declarații de non-combat în această campanie.

PSD Neamț a ales să mizeze pe imaginea lui Ioan Munteanu pe care l-a nominalizat pe prima poziție la Camera Deputaților. În vârstă de 67 ani, Ioan Munteanu va începe al patrulea mandat de deputat. Parlamentarul este și directorul de campanie al social-democraților.

PNL Neamț intră în competiția electorală cu deputatul Mugur Cozmanciuc, liderul filialei. În vârstă de 38 ani, Mugur Cozmanciuc se află pe prima poziție a listei PNL la Camera Deputaților și are susținerea liberalilor pentru un post de ministru în viitorul Guvern Cioloș.

ALDE Neamț deschide lista la Camera Deputaților cu un vâlcean, Daniel Chițoiu, trimis de la București la Piatra Neamț cu speranța că fosta calitate de ministru va ajuta organizația slăbită de plecarea deputatului Cătălin Drăgușanu.

La PMP Neamț, demisiile deputaților Liviu Harbuz și Constantin Moisii, și exilarea deputatului Ștefan Burlacu, a lăsat prima poziție liberă pentru președintele filialei, Laurențiu Dulamă.

În celelalte cazuri, partidele vin cu oameni puțin cunoscuți sau chiar deloc, remarcându-se doar Sorin Cazan, de la PRU, fiind cunoscut doar în zona Roman.

Potrivit analiștilor politici, o prezență redusă la vot va avantaja PSD, un partid cu electorat masiv și disciplinat. O prezență crescută la vot va echilibra balanța.

Indiferent de aceste calcule, milităm – așa cum am făcut-o de fiecare dată – pentru participarea la acest exercițiu democratic care se desfășoară într-un singur tur de scrutin!

Exemplul alegerii președintelui SUA, de marți, când americanii au stat la rând câteva ore pentru a vota, ar trebui să fie elocvent pentru modul în care să se implice societatea civilă.

Așadar, puterea este în decizia fiecăruia dintre noi!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.