ISSN 2457 - 3973

Eugen Țapu Nazare (senator PNL): ”Legea educației naționale vine în sprijinul a peste 60.000 asistenți medicali!” Parlamentarul a inițiat și un proiect privind diminuarea poverii fiscale!

Legea 1 a Educației Naționale va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohhanis, cu modificările propuse de parlamentari, urmând să fie promulgată. Unul dintre co-inițiatorii actului normativ este senatorul PNL de Neamț, Eugen Țapu Nazare. Acesta a spus că noile prevederi legislative vor avea un impact pozitiv imediat față de asistenții medicali.
”Această modificare legislativă, în baza autonomiei universitare, dă dreptul universităților de a decide recunoașterea unor credite de studii transferabile obținute în învățământul postliceal sanitar.
Până acum, în învățământul superior din domeniul sănătății nu se puteau transforma în credite echivalente și transfera studiile obținute în învățământul postliceal. După apariția acesei prevederi legislative, Universitățile de Medicină și Farmacie, în baza regulamentului aprobat de Senatul universitar, analizează și decid recunoașterea creditelor de studii transferabile obținute de solicitanții din învățământul terțiar sanitar. Formarea cadrelor medicale din sectorul public de sănătate este de o importanță majoră și mă bucur că am reuși să venim în sprijinul a peste 60.000 de asistenți medicali”, a declarat senatorul Eugen Țapu Nazare.
Parlamentarul liberal este unul dintre inițiatorii și a proiectului de lege care urmărește diminuarea poverii fiscale prin reducerea cotei de contribuții la asigurări sociale datorita de angajator dar și de angajat. De asemenea, se urmărește reducerea cotei de impozitare a venitului, reducerea cotei de impozitare a profitului, transferul plății asigurării de șomaj în totalitate către angajat precum și reducerea cotei de contribuții prntru concedii și îndemnizații.
”Creșterea salariului minim a indus costuri suplimentare în mediul privat. Pentru a reduce aceste costuri, este nevoie de reducerea contribuțiilor pentru angajator și angajat concomitent cu creșterea salariului minim. De exemplu, creșterea salariului minim de la 1250 lei la 1450 lei, crește constul angajatorului cu 244 lei/angajat. Reducerea contribuțiilor sociale de la 39,5% la 32% face ca acest cost să crească cu doar 147 lei. Dar pentru că reducerea contribuțiilor sociale nu reușește să elimine în totalitate costul pe angajator, este necesară și reducerea cotei de impozitare a profitului pentru a putea angajatorul să beneficieze de resurse pentru investiții și alte angajări. Astfel, propunem ca nivelul cotei de impozitare să scadă de la 16% la 10%. Această măsură va crește venitul net, va reduce povara fiscală pentru angajator. România a pierdut în ultimii ani aproape 4 milioane de români iar taxarea excesivă a forței de muncă reprezintă una din explicații”, a precizat senatorul Eugen Țapu Nazare.
Parlamentarul liberal susține scăderea cotei de impozitare a profitului de la 16% la 10%.
”Asta ar reduce impactul creat de creșterea salariului minim asupra companiilor, în special cele mici și mijlocii. Mai mult, reducerea este necesară având în vedere evoluția investițiilor străine în regiune și cotele de impozitare a profitului: Bulgaria 10%, Ungaria 9%. Cota de contribuții de asigurări pentru îndemnizații de asigurări sociale de sănătate: 0,3%. Cotele de contribuții pentru șomaj: 1% pentru contribuția individuală și 0 pentru angajator. Astfel, se transferă plata contribuțiilor de șomaj către beneficiarul ajutorului de șomaj. Mediul de afaceri din România are nevoie urgentă de aceste măsuri, mai ales în condțiile în care se preconizează creșteri ale salariului minim și în anii următori”, a mai spus senatorul Eugen Țapu Nazare.

Articolul anterior

1 aprilie – Ziua păcălelilor

Articolul următor

Armonii Pascale la Piatra Neamț cu Dorel Vișan și Mariana Anghel

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular