Dramele din căminul-spital de la Păstrăveni-Neamț! Aproape 400 de copii au murit aici până în 1990!

Dramele din căminul-spital de la Păstrăveni-Neamț! Aproape 400 de copii au murit aici până în 1990!

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a făcut o plângere la Parchetul General cu privire la moartea a 771 de copii, în timpul regimului comunist, în trei cămine-spital: Păstrăveni-Neamț, Sighetu Marmației și Cighid.

În ceea ce privește căminul-spital Păstrăveni, aici au murit 394 de minori între 1 octombrie 1966 şi 30 aprilie 1990.

Potrivit gândul.info, experţii Institutului au descoperit în arhive relatări terifiante cu privire la modul în care angajaţii celor trei aşa-zise centre de îngrijire a copiilor îi maltratau pe cei mici şi îi abuzau până când, în multe dintre cazuri, aceştia mureau din cauza lipsei alimentaţiei sau a bătăilor aplicate.

Mărturiile adunate privind condiţiile de viaţă de la căminele spital Păstrăveni, Sighetu Marmaţiei și Cighid arată că regimul de viaţă al minorilor se caracteriza prin alimentaţie necorespunzătoare, nerespectarea condiţiilor minimale igienico-sanitare, lipsa hainelor, frig, igrasie, lipsa asistenţei medicale, izolarea de lumea înconjurătoare şi agresiuni multiple.

În perioadele cercetate, la Păstrăveni s-au înregistrat 163 de cazuri de encefalopatie cronică infantilă, bronhopneumonie – 119 cazuri, epilepsie – 33 cazuri sau malnutriţie proteo-calorică şi oligofrenie – 11 cazuri.

Un grup de voluntari, ajunşi în 1990 la Păstrăveni, a luat câţiva dintre aceşti copii în Germania, pentru tratament. „Aduşi într-un bazin de înot copiii erau cuprinşi de o panică mergând până la isterie, la contactul cu apa. Transferaţi în staţiunea balneoclimaterică din Allgau – Germania, aceiaşi copii care anterior „erau înspăimântaţi, ca nişte mici animale sălbatice, incapabile să vorbească, să mănânce ori să se îmbrace” în numai şase săptămâni „învăţaseră să se exprime în germană, mâncau civilizat, se jucau, zâmbeau ca nişte copii normali”, mai arată fragmentele din interviul preotului german, publicate de IICMER și citate de gândul.info

„Când am vizitat în 1990 pentru prima dată căminul-spital pentru copii cu handicap de la Păstrăveni m-a cuprins groaza şi o milă profundă pentru nenorocirea de nedescris pe care am întâlnit-o. (…) Copiii care stăteau pe atunci apatici în paturile lor murdare, copii agresivi legaţi de paturile lor, copii înfometaţi şi îngheţaţi s-au transformat în acei copii care astăzi pot râde şi cânta deşi suferă de un handicap, în copiii care se joacă şi aleargă pe afară, în copiii care îşi găsesc satisfacţia în activităţi din atelierele şi gospodăria anexă”, declara Barbara Stamm, preşedintele Parlamentului Bavarez, în decembrie 2011, după ce vizitase căminul de la Păstrăveni.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.