ISSN 2457 - 3973

Decizia CCR are efecte la Roznov?! Rămâne primar Ionel Ciubotaru?!

Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat neconstituțională prevederea din statutul aleșilor locali potrivit căreia aleșii locali condamnați cu suspendare pentru fapte de corupție își pot continua mandatele.

După anunțul făcut de CCR, în județul Neamț toate privirile s-au îndreptate către orașul Roznov, unde Ionel Ciubotaru a trecut prin mai multe cumpene în ultima perioadă. Cea mai importantă i-a adus, în octombrie 2015, o condamnare definitivă de 6 luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Pe baza acestei condamnări, prefectul l-a demis pe Ionel Ciubotaru, în martie 2016, din funcția de primar.

În iunie, Ciubotaru a candidat din nou și a câștigat detașat funcția de primar. O sesizare depusă la Judecătoria Piatra Neamț i-a invalidat mandatul de primar tocmai pe considerentul enunțat, astăzi, de Curtea Constituțională.

Tribunalul Neamț a hotărât altceva în urma contestației depusă de Ciubotaru, astfel că el este astăzi primar. Mai mult, cele 6 luni ale pedepsei cu închisoarea au fost împlinite. Nu și termenul de încercare. Acum, întrebarea aflată pe buzele roznovenilor este dacă prevederile CCR îl afectează sau nu pe Ionel Ciubotaru, și dacă acesta va rămâne, sau nu, primar al orașului.

Misterul va fi dezlegat în curând odată cu publicarea integrală a deciziei CCR în Monitorul Oficial.

Ce este conflictul de interese? 

Conflictul de interese este o infracțiune de serviciu (nu de corupție!)

Art. 301 (1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

(2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative.

Articolul anterior

BAC în Neamț! Eliminat pentru tentativă de fraudă! Alți 161 candidați nu au mai venit!

Articolul următor

Prindeți hoața! A furat portofelul unei femei în Piața Centrală din Piatra Neamț!

Un comentariu

  • După cum spune legea n-ar trebui să mai stea,ar trebui să respecte Legea

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular