Daniel Vasiliu: ”Mai mulți bani pentru satul românesc!”

Daniel Vasiliu: ”Mai mulți bani pentru satul românesc!”

”Mai multi bani pentru satul românesc!” – asta sustine Daniel Vasiliu, secretarul General al Federației Naționale a Grupurilor de Acțiune Locală din România, după participarea recentă la adunarea tuturor GAL-urilor din U.E., desfășurată în Estonia .

„In calitate de reprezentant al delegatiei României , am participat la Congresul E.L.A.R.D. organizatie care inglobeaza Federatiile Grupurilor de Actiune Locala din fiecare stat membru U.E. , unde Federatia Română a G.A.L.- urilor a devenit membru in acest for european . La prima vedere pare o alta institutie de calibru care se ocupa cu gestionarea fondurilor comunitare pentru mediul rural , insa este extrem de important sa stai la masa cu ceilalti colegi de breasla si sa faci lobby pentru tara ta . Deja se poarta discutii la Bruxelles cu reprezentantii Comisiei de Agricultura despre alocarea pentru perioada 2020-2027 , iar noi daca vom fi inteligenti putem sa negociem o sumă mai mare pentru satul romăn, dar si posibilitatea ca G.A.L.-urile sa aiba acces la alte fonduri decat cele derulate prin Ministerul Agriculturii asa cum este in prezent . Imaginați-vă ca un GAL va putea finanta orice tip de proiect derulat in comunele din tara si orasele sub 20.000 locuitori , avand posibilitatea sa puna la dispozitie sume consistente ce pot fi atrase din programele de finantare prin mai multe ministere. Asta inseamna ca nu mai dislocam banii adresati fermierilor ca sa renovam un camin cultural sau un teren de sport, ci vom putea lua fonduri de la ministerul care se ocupa cu acea activitate in masura disponibilitatii. Sa nu uitam ca Romania este pe locul 6 ca dimensiune si numar de europarlamentari in U.E. , iar asta trebuie sa ne motiveze si sa avem un ajutor consistent in negocierile pe care le vom purta in viitor cu decidentii poltici din cadrul Comisiei Europene si structurile care se ocupa de finantare rurala”, a declarat Daniel Vasiliu, secretarul General al Federației Naționale a Grupurilor de Acțiune Locală din România.

Până în anul 2020, cele 239 de GAL- uri autorizate in Romania au la dispozitie aproximativ jumatate de miliard euro, din care se pot finanta proiecte pentru autoritati publice, firme , ONG-uri , in diverse domenii de activitate.

In judetul Neamț, toate comunele si orasele sub 20.000 locuitori fac parte dintr-un Grup de Actiune Locala din cele 6 autorizate de catre Ministerul Agriculturii, avand la dispozitie aproximativ 15 milioane de euro.

Un comentariu la "Daniel Vasiliu: ”Mai mulți bani pentru satul românesc!”"

  1. Ion   30 noiembrie 2017 la 0:03

    GAL? Ce bani au adus astia la bugetele locale si cam ce salarii au domnii din Gal-uri? Asa de curiozitate

    Răspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.