ISSN 2457 - 3973

Consilierul județean Daniel Vasiliu, funcție importantă la nivel național

Consilierul județean Daniel Vasiliu a fost ales secretar General al Federației Naționale a GAL-urilor (FNGAL) la conferința nationala ce a avut loc, marți, la Sinaia. În urma alegerilor la termen s-a stabilit conducerea pe următorii 3 ani iar președinte a rămas Alexandru Potor. Din conducere mai fac parte și 7 vicepreședinți, reprezentanți ai fiecărei regiuni de dezvoltare.

 

”Interesant este faptul că dacă la proiectele depuse de primării cofinantarea este de sută la sută, în partea privată se pleacă de la o susținere din partea GAL-ului de 40 lasută până la 85 la sută, ceea ce înseamnă că de fapt suma reală implementată crește prin aportul procentului de cofinanțare din partea beneficiarului. Așadar plus-valoarea adusă de GAL- uri se regăsește în scăderea șomajului prin angajările de personal necesare derulării proiectelor, creșterea bugetelor la primării prin taxarea afacerilor, o emulație la nivel rural pentru ideei noi de afaceri, simplificarea obținerii fondurilor datorită faptului că sediile GAL- urilor sunt în comunele aferente teritoriilor. În viitor, aceste entități vor accede și la alte fonduri structurale finanțate de către alte ministere decât cel al Agriculturii de unde provin acum fondurile. Așadar, GAL-urile reprezintă principalul motor de dezvoltare pentru mediul rural și orașele sub 20.000 locuitori, datorită faptului că acești tehnicieni își desfășoară activitatea în mijlocul agricultorilor, astfel având pulsul nevoilor cu care se confruntă locuitorii din vatra satului românesc”, a declarat pentru newsallert.ro Daniel Vasiliu. secretarul general al Federației Naționale GAL-urilor.

Pentru următoarea schemă de finanțare 2014-2020 , GAL- urilor le-au alocate 613 milioane euro din noul Program Național de Dezvoltare Rurală deși deputatul Liviu Harbuz, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților a cerut o alocare de un miliard de euro.

În Neamț funcționează la ora actuală 5 GAL-uri care au implementat proiecte în valoare de aproximativ 13 milioane euro. Acestea sunt investiții ale primăriilor pe măsura 322, dar și în privat pe diversele măsuri dedicate pentru agricultură, IMM-uri, turism sau proiecte sociale.

Articolul anterior

Solista nemțeancă Angela Ciochină a decedat!

Articolul următor

Nu râdeți! Albina românescă este pe cale de dispariție!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular