Astăzi, la Piatra Neamț – Festivalul de datini şi obiceiuri “Steaua sus răsare”

Astăzi, la Piatra Neamț – Festivalul de datini şi obiceiuri “Steaua sus răsare”

FESTIVALUL DE DATINI SI OBICEIURI “STEAUA SUS RASARE”, ediţia XLVIII, 27 – 28 decembrie 2016

Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, sub patronajul Consiliului judeţean, organizează, cea de-a XLVIII – a ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Steaua sus răsare”.

Manifestarea a fost iniţiată în anul 1969. De atunci, în fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, sunt invitate la Piatra-Neamţ cele mai spectaculoase formaţii de colindători din judeţ şi din ţară.

Anul acesta manifestarea se inscrie in proiectul complex „Targul de Craciun la Neamt” si, ca noutate absoluta, va fi intinsa pe parcursul a doua zile – 27 si 28 decembrie.

In prima dintre ele, marti, 27 decembrie, incepand cu ora 16:00, alaiul format din unsprezece grupuri folclorice, va participa la o parada a costumelor. Pe traseul cuprins intre Teatrul Tineretului – Casa de Cultura – Muzeul de Istorie – Hotel „Ceahlau” – Teatrul Tineretului nemtenii vor avea ocazia sa ia cunostinta cu formatiile participante si, totodata, sa admire diversitatea costumelor invitatilor.

Acestea sunt, in ordinea in care vor putea fi vazute in parada: Ansamblul folcloric „Floricica de la munte” (al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ), Ansamblul folcloric „Mugurasii Marginenilor” , Alaiul de Datini si Obiceiuri din Farcasa, „Arnautii” din Baltatesti, Alaiul de Datini si Obiceiuri din Raucesti, Alaiul de Datini si Obiceiuri din Pancesti, „Ursii giroveni”, Alaiul de Datini si Obiceiuri din Trifesti, Alaiul de Datini si Obiceiuri din comuna Stefan cel Mare, Alaiul de Datini si Obiceiuri din Urecheni si Ansamblul folcloric „Izvoarele Borcutului’ (Borca).

In continuarea Festivalului, cetele de colindători, urători şi mascaţi vor întâmpina publicul la scena amplasata la Curtea Domneasca, acolo unde va incepe un amplu spectacol in care frumuseţea colindelor, a pluguşorului şi a sorcovei vor fi in plin plan. De asemenea, jocul arhaic al caprei, al ursului şi al cerbului, în acest ceremonial simbolic al vieţii şi al morţii, în care masca trece graniţele şi reuneşte lumea de aici cu cea de dincolo, ne induc ideea ca in aceste zile asistam la moartea timpului si renasterea sa imediata, pentru a o lua de la capat intr-un nou an.

Va asteptam cu drag sa (re)descoperim impreuna frumusetea datinilor si obicieiurilor mostenite de la strabuni!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.