Aproape jumătate din populația județului Neamț moare de foame! Cum se trăiește cu 15 lei pe zi?!

Aproape jumătate din populația județului Neamț moare de foame! Cum se trăiește cu 15 lei pe zi?!

Aproape jumătate din populația județului Neamț trăiește într-o sărăcie lucie, de pe o zi pe alta. Cei mai vulnerabili sunt pensionarii, mulți dintre ei având pensii care abia o să le ajungă să își achite întreținerea. Lor li se alătură șomerii care au o vârstă înaintată și nu mai sunt acceptați în câmpul muncii.

Potrivit unui comunicat remis, miercuri, de Prefectura Neamț, în județ există 125.867 oameni încadrați în categoria ”persoane defavorizate”. Adică sunt șomeri, beneficiari de venit minim garantat, pensionari sau persoane cu handicap grav sau accentuat care nu au venituri mai mari de 450 lei lunar. Atenție, cifrele fac referire la plafonul maxim de venit de 450 lei dar asta nu înseamnă că persoanele în cauza încasează atât. Sunt oameni care au 200 de lei sau 150 lei venituri lunare, ori pur și simplu nu au niciun venit stabil!

Altfel spus, trebuie să trăiască o lună de zile cu echivalentul a maxim 100 de euro, cam cât costă benzina unui parlamentar pentru câteva zile. Iar oamenii trebuie să mănânce, să se îmbrace, să își plătească întreținerea, lumina, eventual să își cumpere medicamente cu 15 lei pe zi!

Cu siguranță sunt printre aceștia și oameni care pur și simplu stau cu mâna întinsă la stat dar asta nu e vina lor. Când salariul din mână este aproape la fel cu ajutorul de șomaj sau venitul minim garantat, parcă nu prea mai ai chef de muncă. Dar cei mai mulți oameni sunt cu adevărat săraci și ar vrea să muncească cinstit dar nu au unde sau nu mai pot.

Ținând cont că populația reală din Neamț (fără cei plecați să muncească în străinătate) nu depășește 350.000 de locuitori, e clar că în județ domnește sărăcia.

Dar nu e nimic! Vine campania electorală și iar vom trăi excepțional începând de a doua zi după alegeri!

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Instituția Prefectului, în calitate de partener al Ministerului Fondurilor Europene (MFE), coordonează, monitorizează şi controlează desfăşurarea în judeţ a Programului Operațional  Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD). În cadrul programului, în judeţul Neamţ livrările cutiilor cu ajutoare către primării au început în luna iunie și s-au finalizat la sfârșitul lunii august.

Instituția Prefectului a coordonat întregul proces, de la construcția  bazelor de date cu beneficiari, furnizate de serviciile publice deconcentrate responsabile, acutalizate  la o dată cât mai apropiată de momentul începerii livrărilor în teritoriu, până la centralizarea datelor la finalul procesului de distribuție.

După finalizarea livrărilor, o etapă distinctă în derularea programului a fost a fost cea de  compensare între unităţile administrativ teritoriale care au înregistrat stocuri excedentare și cele care au solicitat cantități mai mici de ajutoare decât  numărul de beneficiari de pe listele inițiale. Au fost realizate 11 compensări de acest fel.

Până în prezent au finalizat procesul de distriubție către beneficiari și au prezentat documentele finale 25 de primării, dintre care un municipiu – Roman și un oraș – Bicaz.

Deasemenea, conform instrucţiunilor MFE, Instituţia prefectului a realizat, la 10 primării din judeţ, controale la livrare / recepție privind condițiile de depozitare și documentele de gestiune și controale la distribuție privind eligibilitatea distribuției .

« Controalele pe un eşantion de 6% din numărul unităţilor administrativ teritoriale, aşa cum este prevăzut în instrucţiuni, s-au finalizat la începutul acestei săptămâni şi au pus în evidență eforul organizatoric al autorităților locale, pentru că nu s-au semnalat probleme deosebite iar ajutoarele au ajuns la beneficiari. Apreciem că organizarea în acest an a POAD, conform modificărilor și completărilor aduse cadrului normativ pe baza propunerilor din teritoriu, reprezintă un progres față de perioada anterioară.  Un indicator în acest sens îl reprezintă și numărul mic de reclamaţii – una singură în acest an, față de 25 de petiții în perioada anterioară » a spus prefectul Niculina Dobrilă.

În județul Neamţ sunt 125867 beneficiari ai programului – pensionari cu venituri mai mici de 450 lei/lună, şomerii cu indemnizaţie mai mică de 450 lei/lună, beneficiarii de venit minim garantat şi cei de alocaţie pentru susţinerea familiei, persoane cu handicap grav şi accentuat -, fiecare dintre aceștia primind câte 2 pachete.

”Numărul beneficiarilor a crescut faţă de anul precedent cu peste 30%,  creşterea fiind determinată de completarea cadrului normativ cu categoria persoanelor fără venituri sau ale căror venituri nete lunare realizate sunt de până la 450 lei/luna/persoană, inclusiv, și nu se încadrează în niciuna din categoriile prevăzute în vechea formă a hotărârii de guvern care reglementează cadrul de desfășurare al POAD” a mai spus prefectul Niculina Dobrilă.

4 comentarii la "Aproape jumătate din populația județului Neamț moare de foame! Cum se trăiește cu 15 lei pe zi?!"

 1. Anonim   13 octombrie 2016 la 21:05

  Locuri de munca sunt…aproape in orice judet, fie el mare, fie mic. Dorința de munca însă, este din ce in ce mai rar întâlnită la români. De ce sa muncească pe cei 10-12-8 milioane cand pot sta acasa pt 4-500 lei???de ce???Ca imbecilii de la primarii acorda ajutoare de toate felurile, pt leprele țării..” ca astia vor fi viitorul si trebuie stimulați”…stimulati de ce anume, de cârcă fraierului care muncește zilnic si nu se mai vaită??? Se pare ca da…asa ca sa fim seriosi…care vor de munca…muncesc si pe ceva mai putini bani…

  Răspunde
 2. george   13 octombrie 2016 la 9:58

  Nu cred. Odata ce se ridica mall-uri mai peste tot inseamna ca sunt bani

  Răspunde
 3. Andrei Aposto;   12 octombrie 2016 la 20:14

  din pacate pulimea,,,sau cei din popor, sunt cei care voteaza pe alimente,,,si de asta mor de foame in saracie,,,si unii baeti o dau in party la Hanu Razesilor,,,poate Catedrala Neamului ai va mai destepta..zic si eu!!!!

  Răspunde
 4. Vasile   12 octombrie 2016 la 17:40

  Asa si? Pe cine doare in cur de asta? Pe nimeni…din pacate…in schimb au probleme importante de care-i doare….cum ar fii Catedrala Mantuirii Nimanui, licitatii pentru drumuri si autostrazi ce nu exista si nici nu vor exista vrodata si cel mai important sut ocupati pana peste cap cu strategii de prosteala pentru prosti….pe la Hanul Razesilor se tin sedinte credeti-ma….sedinte grele nu gluma pana dimineata cu lautari cu carafe de la beci mereu pline….treba multa domne’ nu gluma….

  Răspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.