ALIMENTE – OTRĂVURI! MÂNCĂM ”MOARTE”, PRIMIM ”MOARTE”!

ALIMENTE – OTRĂVURI! MÂNCĂM ”MOARTE”, PRIMIM ”MOARTE”!

Dacă cineva crede că s-au epuizat alimentele care se încadrează în categoria otrăvurilor, se înșeală ! Indiferent cât ne-am strădui, nu vom putea cuprinde toate produsele alimentare care ne fac rău, deoarece inventivitatea ”producătorilor” este foarte prolifică. Zilnic apar pe rafturile magazinelor și supermarketurilor produse noi, atât de la producătorii interni dar mai ales de la marii producători externi. Conducătorii noștri mai vechi sau mai actuali, depun ”eforturi” susținute pentru a transforma România într-o piață de desfacere a produselor din import, de la marii producători, reușind în mare parte să transforme România într-un ”coș de gunoi” a Europei și a altor țări dezvoltate.

Încerc să vă transmit o ”listă” cu alte ”bombe alimentare” fără a avea pretenția că epuizăm subiectul, care nu ar trebui să-și găsească locul în magazine și supermarketuri, în farfuriile noastre, care ar trebui să fie ocolite de orice cumpărător, interesat de starea sa de sănătate prezentă sau viitoare sau de starea de sănătate a copiilor, rudelor, prietenilor…

Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem, este să citim etichetele produselor, aspect ce constituie primul pas spre informare. Apoi, să ne familiarizăm cu unele expresii înșelătoare ca: identic natural, gust de…, aromă de…etc, cu unele denumiri de substanțe chimice (care nu au ce căuta într-un produs alimentar). În cazul în care nu înțelegem denumirea unui ingredient, trebuie să renunțăm la produsul respectiv.otrava

Vă recomand să ocoliți următoarele produse și grupe de produse:

  • Cerealele pentru micul dejun – tip musli și cereale fitness, preferate în special de copii;
  • Pasta de tomate și ketchupul;
  • Compoturi și conserve de legume – compoturi de fructe, zacusca, salatele de legume, ghiveciuri…;
  • Fructele uscate;
  • Cafeaua la pliculeț sau la capsulă – conține aceleași chimicale din care se fac îngrășămintele chimice sau hârtia;
  • Iaurturile tip 0,1% grăsimi, cu fructe, cu probiotice;
  • Sosuri pentru salate, maioneza etc. ;
  • Specialități de cafea, băute doar pentru gust – capuccino, frapuccino, latte machiatto, supa la plic și alte specialități cu cafeină, lapte și caramel;
  • Supele instant de toate felurile;
  • Produse de patiserie – foietaje, fursecuri, prăjituri, biscuiți;
  • Ciocolata;
  • Bomboane de toate tipurile, acadele, dropsuri, jeleuri gumate ;
  • Frișca, frișcă vegetală;
  • Înghețata;
  • Popcorn la microunde;
  • Pateuri vegetale, pateul de ficat;
  • Sucuri de toate categoriile și culorile;
  • Gemuri îndulcite artificial;
  • Conserve de tomate;
  • Somon de crescătorie;
  • Lapte produs cu hormoni artificiali;
  • Paste făinoase la cutie;
  • Pufuleți;

… și lista ar putea continua…

otrava in farfurieGradul de educare și informare al consumatorului din România fiind deficitar, acesta poate fi extrem de ușor de păcălit. Consumatorul român nu are exercițiul consumatorului european de a fi atent la fiecare detaliu.

”Suntem ceea ce mâncăm”

”Mâncăm alimente vii, primim viață; mâncăm alimente moarte, primim moarte”

 Nu înțeleg un aspect: de ce oamenii sunt atât de neîncrezători în informațiile care ne sunt puse la dispoziție de specialiști ? De ce acordă atât de puțină importanță alimentelor pe care le consumă, băuturilor – de la apă la sucuri colorate, băuturi carbogazoase, băuturi energizante ? Încerc pe toate căile să conștientizez cât mai mulți consumatori că produsele alimentare de pe rafturile magazinelor și supermarketurilor au o calitate cel puțin îndoielnică, dacă nu chiar toxică pentru sănătate. Rezultatele sunt îndoielnice !

De ce oamenii sunt atât de puțin interesați de propria sănătate, de sănătatea familiei lor, a prietenilor, cunoștințelor ?

De ce nu se gândesc la binele propriu decât atunci când ajung la medic ?

De ce oamenilor le este frică de ”moartea rapidă” dar de ”moartea lentă” nu le pasă ? De ce reacția oamenilor este nesemnificativă la pericole și comportamente nocive care ne ucid lent ? De ce reacționăm cu nepăsare la anumite lucruri din viața de zi cu zi, despre care știm că ne fac rău pe termen lung (ne omoară lent), dar pe care nu le eliminăm din viața noastră ? De ce nu ne pasă de toate informațiile care le aflăm de la specialiști, de pe net, care ne indică lucrurile care ne omoară lent ? Dacă ceva ne omoară lent, pe termen lung, dacă murim mai târziu din cauza ”ceva-ului” din prezent, nu ne pasă și nu le evităm?

Cunoaștem foarte multe exemple de lucruri care ne omoară lent, pe termen mediu și lung (nu imediat, nu rapid), lucruri care ne afectează sănătatea, ne limitează durata de viață, lucruri prin care ne sinucidem pentru că le acceptăm în jurul nostru sau pentru că chiar noi ni le facem, lucruri despre care nu ne pasă, care ne omoară lent, nu acum, și în fața cărora nu luăm nici o decizie, nu acționăm în nici un fel pentru a le evita.

Ce trebuie făcut ?

Pentru ca acele comportamente greșite pe care le avem față de propriul nostru bine din viitor să se schimbe, trebuie să acționăm pe mai multe căi:

  • Conștientizare – informare
  • Spulberarea încrederii în autorități
  • Creșterea bunăstării și nivelului de trai – eradicarea sărăciei
  • Sublinierea importanței binelui din viitor – pentru fiecare din noi
  • Distrugerea principiului inconștient ”Las că nu mi se întâmplă chiar mie”…

Mă întreb: Dacă oamenii au probleme în a acționa pentru PROPRIUL LOR BINE… ce pretenții să mai ai de la ei să acționeze pentru binele altora, al celor din jur, al semenilor ?

”CUNOAȘTEREA NE FACE LIBERI ȘI SĂNĂTOȘI”

prof. Dumitru Nastasă, toxicolog/farmacolog

2 comentarii la "ALIMENTE – OTRĂVURI! MÂNCĂM ”MOARTE”, PRIMIM ”MOARTE”!"

  1. Drăghici Augustina   2 septembrie 2015 la 19:40

    E foarte adevărat ce spuneți și vă mulțumesc pentru aceste informații atât de utile ,dar am aflat că și legumele și fructele sunt nocive pentru că sunt tratate cu tot felul de substanțe pentru dăunători, cu îngrășăminte pentru creștere etc.,în cazul acesta ce mai putem face?

    Răspunde
    • autor   4 septembrie 2015 la 9:00

      Aveți dreptate ! legumele și fructele conțin o serie de compuși din îngrășăminte și din substanțele anti dăunători. Cantitățile sunt mult, mult mai mici decât cele adăugate de producători după recoltarea legumelor și fructelor, la conservare, la prelucrate… etc. Din două rele putem alege răul cel mai mic !

      Răspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.